image description

Spijsverteringsproblemen

Tips voor vaak voorkomende spijsverteringsproblemen

Vragen / Antwoorden

Hik

De meeste baby’s hebben de hik nadat ze gegeten hebben, vooral de eerste maanden. De hik wijst niet noodzakelijk op een slechte spijsvertering.
Het is een natuurlijk en frequent verschijnsel na de voeding en doet geen pijn.
 
 
Tips:
 
 • Laat uw baby een boertje doen zoals gewoonlijk.
 • Verander het melkdebiet door de ring van het flesje losser of vaster te draaien of door een speen met een lager debiet te gebruiken.

» Terugkeren

Oprispingen

Baby’s hebben na de maaltijd vaak last van oprispingen. Het komt voor bij 1 baby op 2!

Uw baby kan melk oprispen omdat hij tijdens de voeding lucht heeft ingeslikt. Andere mogelijke oorzaken zijn dat hij te veel gestimuleerd werd, te veel gegeten heeft, te snel gevoed werd of reageert op een verandering in zijn omgeving. Maar over het algemeen worden oprispingen in verband gebracht met het feit dat het spijsverteringskanaal nog niet rijp is of de melk te snel uit het flesje vloeit.

In de meeste gevallen is dit niet erg. De meeste baby’s krijgen tijdens hun eerste levensjaar te maken met oprispingen. Zolang uw baby aankomt, moet u zich geen zorgen maken, ook al wordt u het misschien wel beu altijd maar slabbetjes te moeten wassen.

Als u uw baby flesvoeding geeft, kan uw gezondheidsconsulent een vooraf ingedikte formule aanraden die dikker wordt in de maag en niet in het flesje, wat de oprispingen vermindert.

 

Tips:

 • Zorg ervoor dat de voedingen altijd in de grootst mogelijke rust gebeuren.

 • Splits de voedingen op. Voed uw baby vaker, maar geef hem kleinere hoeveelheden.

 • Overvoed uw baby niet. Laat hem rustig eten, las geregelde een pauze in. 

 • Controleer of uw baby goed zijn boertje doet na de voeding.

 • Probeer ervoor te zorgen dat hij tijdens de voeding niet afgeleid wordt, bijvoorbeeld door het spel van het licht of door geluiden.

 • Als uw baby huilt omdat hij honger heeft, probeer hem dan eerst te kalmeren voordat u hem eten geeft. Zo vermijdt u dat hij te veel lucht binnenkrijgt.

 • Houd de fles ondersteboven om de melkstraal te controleren. De melk zou druppel per druppel uit het flesje moeten vloeien, en niet in een ononderbroken straal. Verander het melkdebiet door de ring van het flesje losser of vaster te draaien of door een speen met een lager debiet te gebruiken.

 • Houd uw baby na elke voeding rechtop. Laat hem niet te veel bewegen na de voeding.

 • Als u zich zorgen maakt over de veelvuldige oprispingen van uw baby, informeer dan bij uw dokter naar een ingedikte formule, de zogenaamde anti-regurgitatiemelk (AR). Enfamil A.R. 2 is een vooraf ingedikte formule die de oprispingen efficiënt vermindert.

» Terugkeren

Prikkelbaarheid en gasvorming

Bij de geboorte is het spijsverteringsstelsel van uw baby nog niet helemaal rijp. Het zal zich nog verschillende maanden verder ontwikkelen.

Daarom zijn sommige baby’s prikkelbaar of hebben ze last van gasvorming. Dat is perfect normaal. Deze symptomen kunnen ook het gevolg zijn van een intolerantie of gevoeligheid. Als uw baby in dit geval is, praat er dan over met uw gezondheidsconsulent.

 

Tips:

 • Zorg ervoor dat de voedingen altijd in de grootst mogelijke rust gebeuren.

 • Splits de voedingen op. Voed uw baby vaker, maar geef hem kleinere hoeveelheden. Geef de voeding traag aan uw baby, las geregeld pauzes in.

 • Probeer uw baby een boertje te laten doen, voor het geval er lucht in zijn maagje zou zitten.

 • Als uw baby te veel lucht inslikt tijdens de voeding, controleer dan of de speen niet verstopt is. Of misschien is uw baby klaar voor een speen met een groter debiet.

 • Controleer ook de hoek waarin u het flesje houdt tijdens de voeding. U moet het flesje altijd schuin naar het mondje van uw baby houden in een hoek van 45 graden en de speen moet altijd met melk en niet met lucht gevuld zijn.

 • Vermijd onderbrekingen tijdens de voeding.

 • De overdadige gasvorming kan veroorzaakt worden door een gevoeligheid voor de lactose in de kindermelk. Als uw baby hier last van heeft, praat er dan over met uw gezondheidsconsulent, die u een formule zonder lactose of met minder lactose zal aanraden.

» Terugkeren

Buikkrampen

Elke avond, dikwijls rond hetzelfde uur huilt uw baby urenlang, waarbij hij krampachtige bewegingen maakt. Hij is rood van woede, balt zijn vuistjes, krimpt ineen, laat windjes en stampt met zijn benen.

Zijn buik is hard en opgeblazen. U slaagt er niet in hem te kalmeren. Soms kunt u hem even sussen met een fopspeen of door hem heen en weer te wiegen, maar hij begint steeds opnieuw te huilen. De dagen gaan voorbij en hetzelfde liedje herhaalt zich.

Het gaat om periodes van meer dan 3 uur, die zich meer dan 3 maal per week voordoen.

Als deze symptomen u bekend voorkomen, heeft uw baby buikkrampen.

Buikkrampen zijn een perfect onschuldig en veel voorkomend probleem tijdens de eerste levensmaanden. Het komt zowel voor bij baby’s die borstvoeding krijgen als bij baby’s die flesvoeding krijgen. Baby’s met buikkrampen zijn meestal in goede gezondheid en ontwikkelen zich normaal.

De buikkrampen verdwijnen vanzelf rond de leeftijd van 3 maanden en hebben geen gevolgen op lange termijn. U hoeft zich dus geen zorgen te maken.

De oorzaak van de buikkrampen is niet bekend, de mechanismen die aan de basis van de buikkrampen liggen blijven onzeker en houden verband met vele factoren: het onrijpe zenuwstelsel dat de motoriek van het spijsverteringskanaal niet onder controle heeft, een onevenwicht in de darmmicroflora, gasvorming, intolerantie voor lactose (suiker die van nature aanwezig is in de moedermelk en in kindermelk) of overgevoeligheid of allergie voor koemelkeiwitten.

Specialisten verwijzen eveneens naar de omgeving van de baby, de mate van ongerustheid van de ouders en het temperament van de zuigeling.

Denk eraan dat huilen deel uitmaakt van de normale neurologische ontwikkeling van uw baby en dat u geen slechte ouders bent. Raadpleeg uw arts of kinderarts om zeker te zijn dat het wel degelijk om buikkrampen gaat.

 

Tips:

 • Maak u niet te veel zorgen. Het is een onschuldig probleem dat na enkele maanden vanzelf verdwijnt.

 • Houd uw baby in beweging. Zet het kind in een draagzak van het type kangoeroezak: door de rustgevende ritmische activiteit zal het zich beter ontspannen. Wieg uw baby of rijd ermee rond in een wandelwagen of in de auto: de wiegende beweging heeft een kalmerend effect. Wieg uw baby in uw armen en masseer zijn buikje zo vaak u kunt, hij moet de indruk hebben dat u begrijpt wat hij met zijn gehuil probeert duidelijk te maken.

 • Geef hem een fopspeen. Geef hem een fopspeen in rubber of silicone of laat hem op zijn duim zuigen. Het zuigen vermindert de interne spanning, bevordert de darmbewegingen en verlicht de buikkrampen.

 • Maak geluid.  Maar niet om het even welk geluid.  Laat hem zachte, eentonige, ononderbroken tonen horen: zachte muziek (Mozart, Vivaldi …), opnames van geluiden van de wind of de zee, van de stofzuiger, de wasmachine, enz. Er bestaan ook pluchen beren of speelgoed met geluidssynthesizers. Speek hem ook rustig toe.

 • Het etensuur.Voordat u aan een regelmatig voedingsschema toe bent, kan uw baby op onverwachte momenten honger hebben. Geef hem een flesje en laat hem niet te lang op zijn honger. De voeding moet in een rustige en ontspannende omgeving gegeven worden, waar het kind niet afgeleid wordt. Controleer ook de gedronken hoeveelheid melk en let op de verticale positie van uw baby tijdens de borst- of fles voeding om te vermijden dat hij lucht binnenkrijgt.  

 • Als geen van deze maatregelen lijkt te helpen, vraag dan advies aan uw arts over een hypoallergene formule met minder lactose, die beter aangepast is aan het onrijpe spijsverteringsstelsel van uw baby.

» Terugkeren

Diarree

Een baby die kindermelk krijgt heeft minstens een keer per dag ontlasting, maar het aantal kan van dag tot dag variëren. Er kunnen ook verschillen zijn in hoeveelheid, kleur en consistentie.

Diarree is frequente vloeibare ontlasting met een misselijkmakende geur, die gepaard kan gaan met symptomen als koorts en gewichtsverlies.

Diarree wordt meestal veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie. Het kan erop wijzen dat uw baby moeite heeft met de vertering van lactose (suiker die van nature aanwezig is in moedermelk en in kindermelk) of dat hij allergisch is aan de koemelkeiwitten in de kindermelk.

 

Tips:

Het grote risico ligt in het overmatige verlies van vocht en minerale zouten, met andere woorden de uitdroging van de baby.

Daarom is het belangrijk dat u uw dokter of kinderarts raadpleegt als uw baby diarree heeft.

Als hij tot de bevinding komt dat de diarree te maken heeft met de intolerantie voor lactose, kan hij naast een orale rehydratatieoplossing een formule zonder lactose aanraden.

Oordeelt de dokter dat de diarree te wijten is aan een allergie voor koemelkeiwitten, dan kan hij een doorgedreven eiwithydrolysaat aanbevelen.

 

» Terugkeren

Constipatie

Het uitzicht en de frequentie van de ontlasting varieert meestal van kind tot kind, maar echte constipatie komt zelden voor.

De zogenaamd normale ontlasting vertoont ook veel verschillen in frequentie en consistentie. Constipatie heeft niet te maken met het aantal keren ontlasting per dag.

We spreken eerder van constipatie wanneer de ontlasting weinig frequent, hard en droog is en uw baby moeite heeft om zich te ontlasten. De ontlasting kan de vorm van harde bolletjes aannemen en pijn of bloedingen met zich brengen. In het algemeen denkt me niet dat de bereidingen voor zuigelingen constipatie veroorzaken.

Maar elke verandering in de voeding van uw baby kan een invloed hebben op de hoeveelheid, de kleur en de consistentie van zijn ontlasting.

Naarmate uw baby groter wordt, zal zijn ontlasting veranderen en zal de dagelijkse frequentie afnemen. Als u denkt dat uw baby geconstipeerd is, raadpleeg dan uw arts.

 

Tips:

 • Als u borstvoeding geeft, eet dan vezelrijke voeding (fruit, volle granen, groene groenten) en drink veel water.
 • Als u hem flesvoeding geeft, maak dan een flesje op twee klaar met Hépar-water.
 • Als de baby gediversifieerde voeding krijgt, geeft hem dan vezelrijke voeding (fruit, groene groenten) en laat hem meer water drinken.

» Terugkeren

Slaperigheid

Sommige baby’s hebben moeite om lang genoeg wakker te blijven om goed te eten. U weet dat uw baby genoeg gegeten heeft, als hij:

 • de eerste 2- 3 weken meer dan 8 keer per dag eet,
 • 6 tot 8 natte luiers per dag heeft,
 • 1 tot 3 keer per dag ontlasting heeft.

   

Tips:


Als uw baby te slaperig is om te eten, probeer dan om:

 • hem aan te kijken, aan te raken en zachtjes tegen hem te praten,
 • hem uit te kleden om zijn oplettendheid te stimuleren.
 • zachtjes over zijn voetzool te wrijven,
 • dit te bespreken met uw dokter of kinderarts.

 

» Terugkeren